2016 r. wycieczki, uroczystości SEiR

ZOBACZ FOTOGALERIĘ

2016 r. wycieczki, uroczystości SEiR

Korbielów
   14 września 2016 r. realizując plan naszego działania 26 osób wyjechało do Domu Związkowca „Potok”. Przewodnicząca Sekcji Katarzyna Stwora i kol. Andrzej Kaczmarowski przypomnieli historię powstania związkowego obiektu.
   W 1978 r. z inicjatywy ówczesnego prezesa kol. Teresy Bogacz. Rada Zakładowa ZNP w Żywcu podjęła uchwałę o zakupie działki i budowę z przeznaczeniem na nauczycielski Ośrodek Szkoleniowo-wypoczynkowy. Nauczyciele zadeklarowali dowolne pieniężne składki. W latach 80-tych budowa była wspomagana funduszami z ZG ZNP w Warszawie i scentralizowanego Funduszu Socjalnego przy KO w Bielsku- Białej.
   Obecnie Dom Nauczyciela po generalnym remoncie jest piękny, nowoczesny administrowany jest przez Oddział ZNP w Katowicach.
   Spacer górskimi leśnymi ścieżkami, śpiew harcerskich piosenek, odpoczynek przy ognisku dały radość uczestnikom „wypadu” do Korbielowa. Udana wycieczka zainspirowała kol. Basię Dobija do napisania wiersza pt. „Korbielów”-’
     Jesień już przed nami, słonko mocno grzeje
     jedziemy do Korbielowa i mamy nadzieję
     że nasi związkowcy będą rozbawieni
     spędzając swój piknik wśród pięknej zieleni.

Wokół jest przepięknie, blisko rzeczka szumi
     na gorącym ruszcie kiełbaska się rumieni.
     Z ochota wspaniałe przysmaki zjadamy
     oprócz kiełbasek jeszcze ciasto mamy.
     Kawa i herbatą także nie gardzimy
    i na platformę widokową idziemy.

Około godziny spacer ten nam zajął,
     bo się „jeden” zgubił z powrotem wracając.
     Zguba się znalazła, pogoda wspaniała-
     tak się nam związkowcom wycieczka na grilla udała.

5 październik 2016 Wycieczka do Kopalni Soli „Wieliczka”
 Siedmiowieczna Kopalnia „Wieliczka” w 1978 r. została wpisana na listę światowego dziedzictwa kulturowego przez UNESCO. Jest to jedyny obiekt górniczy na świecie czynny od średniowiecza bez przerwy. Jej wyrobiska, chodniki, jeziora, szyby, o łącznej dł. ok. 300 km. Usytuowane są na 9 poziomach, sięgających do głębokości 327 m. jest unikalna kolekcja górniczych konstrukcji, urządzeń, narzędzi. Niespotykane rzeźby w soli, kaplice podziemne zachwyciły. Wieliczka to jeden z naszych najcenniejszych zabytków, rocznie odwiedzanych przez ponad milion ludzi z całego swiata. Od 1996 r. zaprzestano eksploatowania złoża i kopalnia stała się przepięknym obiektem turystycznym, kulturalnym i uzdrowiskowym. Pod ziemią znajdują się wydrążone w soli komnaty, sale koncertowe i kaplice.

19 X. 2016  Spotkanie w restauracji w Browarze z okazji Dnia nauczyciela.
  Tradycyjnie związkowcy spotkali się w lokalu w browarze. Jest to okazja do przekazania informacji, organizacyjnych spraw związkowych. Część artystyczna przygotowana przez zaprzyjaźnione Przedszkole nr 10 w Żywcu- Browarze była miłym akcentem dla emerytowanych nauczycieli, dla których dziecko wywołuje uśmiech, przywołuje zawodowe wspomnienia. Przedszkolaki programem artystycznym wpisały się tematycznie w porę roku jesień, w jej barwy, przepiękny kolorowy świat. W repertuarze były piosenki: Przyszła jesień, Jarzębinowa piosenka, piosenka i taniec Kolorowe listki, Pan listopad.
  Życzeniami: zdrowia, szczęścia i radości, niech na waszych twarzach zawsze uśmiech gości zakończyły swój występ.
  Burmistrz Żywca- Antoni Szlagor zawsze pamięta o spotkaniu z nauczycielami i tak było i tym razem. Na ręce prezes ZNP Małgorzaty Pawlik i przewodniczącej Katarzyny Stwory złożył kwiaty. W krótkim wystąpieniu złożył życzenia uczestnikom tej związkowej uroczystości.
  Osoby z 50-letnim stażem związkowym z rąk władz Związku otrzymały odznaczenia, kwiaty. Przy uroczystym obiedzie b. nauczyciele z żywieckich poszczególnych placówek wypełniły czas rozmowami, wspomnieniami.

50- lat czlonkowstwa w ZNP 2016 Dzień Nauczyciela 2016 dzień nauczyciela P-le nr. 10