31 Nauczycielskie Dni Pamięci i Pokoju – Oświęcim 2016

o1
W dniach 25 – 27 kwietnia 2016 roku odbyły się „31 Nauczycielskie Dni Pamięci i Pokoju” zorganizowane przez Okręg Śląski Związku Nauczycielstwa Polskiego. Żywiecczyznę reprezentowali: Małgorzata Pawlik (Prezes Oddziału ZNP Żywiec, Andrzej Mrowiec (Oddział Żywiec), Włodzimierz Buława (Oddział Jeleśnia), Kazimierz Oleś (Oddział Rajcza) oraz uczniowie Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Żywcu. Jedną z pierwszych inicjatorek „Dni Pamięci i Pokoju” była ś.p. Teresa Bogacz, wieloletni członek ZNP w Żywcu.

o2 o3

Spotkanie delegacji z okręgów ZNP z całej Polski z Zarządem Głównym ZNP odbyło się w domu „Nauczyciel” w Ustroniu-Jaszowcu. Poruszane były główne problemy oświaty w kraju. Następnego dnia odbył się wyjazd do obozów koncentracyjnych w Oświęcimiu i Brzezince, gdzie złożono wieńce i zapalone znicze, wręczono statuetki IKAR (twórcą statuetki jest rzeźbiarz pochodzący z Żywca – ś.p. Zdzisław Januszewski) oraz odbył się apel pokoju.

o4 o5 o6 o7