Ciechocinek-Sanatoria-związek nauczycielstwa polskiego

1 vote, 2.00 avg. rating (58% score)

Ogólnopolskie porozumienie związków zawodowych

Związek Nauczycielstwa Polskiego należy do Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych i jest związkiem zawodowym pracowników szkolnictwa i oświaty oraz wychowania. Oprócz tego zrzesza pracowników szkolnictwa wyższego. Na samym początku istnienia – w 1905 roku związek ten nosił nazwę Związku Nauczycieli Ludowych, do którego dołączyło tysiąc nauczycieli. Członkowie podpisali deklaracje, w której zobowiązali się do nauczania dzieci języka polskiego i prowadzenia lekcji w duchu polskim. Związek ten nie wytrzymał próby czasu i po około trzech miesiącach w wyniku prześladowań prawie całkowicie zniknął. Na jego miejsce wraz z pozostałymi członkami pochłoniętego związku powstał Polski Związek Nauczycielski,a tego samego dnia powstało Stowarzyszenie Nauczycielstwa Polskiego. Przez lata przekształceń w końcu w lipcu 1930 powstał ZNP i w takiej formie istnieje do dnia dzisiejszego. W 1939 członkowie Związku prowadzili tajne nauczanie, które udało im się z powodzenie ciągnąć przez całą okupację niemiecką.