Międzynarodowy Turniej Piłki Siatkowej Pracowników Oświaty 2016 – Wittelsheim [Francja]

6
Reprezentacja Żywieckiego Oddziału Związku Nauczycielstwa Polskiego po raz kolejny wzięła udział w Międzynarodowym Turnieju Piłki Siatkowej rozgrywanym we francuskim Wittelsheim. Zawody są okazją nie tylko do rywalizacji sportowej, ale też do integracji środowiska nauczycielskiego i wymiany kulturowej.

Zorganizowany w dniach 2-4 września turniej był już siódmym kolejnym z udziałem drużyny ZNP z Żywca. Jak zwykle nauczyciele mogli liczyć na gościnne przyjęcie mieszkańców Alzacji, co jest głównie zasługą mieszkającego we Francji Polaka Władysława Labowicza, prezesa tamtejszego Towarzystwa Przyjaźni Polsko – Francuskiej.

Spotkania i powitania
   W piątek żywczanie spędzili czas na spotkaniach  ze znajomymi z zaprzyjaźnionych miast –  francuskiego Wittelsheim, słowackiego Tvardosina i Złotoryi. Przybyłych witali m.in. Pierre Vogt (radny departamentu), Marie – France Valat (starosta), Thierry Rauber (zastępca ds. sportu, wspomniany wcześniej Waldemar Labowicz oraz reprezentanci zaproszonych drużyn. Tradycyjnie na spotkaniu pojawili się przedstawiciele francuskiej Polonii.

1
Zwiedzanie i… degustowanie
   Jak co roku, sobota była dniem zwiedzania. Gospodarze tym razem zaprosili przybyłych do Miluzy, do Kolejowego Miasta (Cité du Train), gdzie można był poznać historię kolejnictwa od pierwszych parowozów do superszybkich TGV. Muzeum jest największym tego typu obiektem w Europie, łączącym tradycyjne eksponaty (27 legendarnych lokomotyw i różnego rodzaju wagony) z nowoczesną technologią (np. symulatory jazdy), a wszystko to na powierzchni 6000 m².
   Tradycyjnie nie zabrakło też czasu na wizytę w jednej ze słynnych alzackich winnic i degustację wybranych produktów, które serwował właściciel polskiego pochodzenia Jacques Formaniak.

Granie i… obiecywanie
   W niedzielę odbył się turniej, w którym uczestniczyło 16 drużyn, m.in. ze słowackiego Tvardosina, z francuskich  Miluzy i Wittelsheim, ze Złotoryi i oczywiście z Żywca. Zespoły zostały podzielone na cztery grupy. Żywieccy nauczyciele (Kamila Pawlus, Kamila Sidor, Małgorzata Mrózek, Sylwester Węglewski, Krzysztof Tlałka i Tomasz Korczak), wspomagani dopingiem Pani Prezes okręgu – Małgorzaty Pawlik, tym razem nie zdołali awansować go grupy finałowej, a więc do pierwszej ósemki. Zmotywowani jednak porażką wygrali rozgrywki drugiej grupy, zajmując ostatecznie 9 miejsce. Cóż, w poprzednim roku największy sukces – zwycięstwo, w tym roku najsłabszy rezultat w historii francuskich turniejów, ale przedstawiciele ZNP obiecują, że wezmą rewanż już w następnych zawodach, które odbędą się w grudniu, w Złotoryi.
– Moglibyśmy przedstawić teraz szereg usprawiedliwień naszej słabszej postawy, takich jak brak kluczowych zawodników czy kontuzje, ale nie o to chodzi. Ważne, żeby dawać z siebie wszystko i ważne, żeby zrehabilitować się w następnych zawodach. Poza tym zwyciężaliśmy już wielokrotnie, więc może to i dobrze dla rywalizacji, że wygrał ktoś inny – mówi kapitan drużyny Sylwester Węglewski.
Pierwsze miejsce w turnieju zajęła drużyna ze słowackiego Tvardosina.

Pożegnanie i… nauczanie
   Niedzielny wieczór po turnieju to czas ostatniego spotkania zaprzyjaźnionych drużyn. Wtedy także działo się wiele. Na szczególną uwagę zasługuje oryginalna lekcja języka polskiego, jaką żywieccy nauczyciele zorganizowali dla kolegów z Francji. Może jeszcze nie wszystko umieją pojętni i spragnieni wiedzy nasi uczniowie, ale jedno jest pewne – zabawa była przednia i trzeba będzie do niej wrócić na turniejach w Polsce. Czekamy także  w ramach rewanżu na lekcję Francuzów!

Zdjęcia z wyjazdu do Wittelsheim można obejrzeć w galerii znajdującej się na stronie internetowej żywieckiego oddziału ZNP.

autor: Krzysztof Tlałka