V Międzynarodowy Turniej Pracowników Oświaty w Piłce Siatkowej Żywiec – Oczków 2013

oczków1

Po raz piąty Zarząd Oddziału Związku Nauczycielstwa Polskiego w Żywcu zorganizował  V Międzynarodowy Turniej Piłki Siatkowej dla pracowników oświaty. Spotkaliśmy się 14,15,16 czerwca 2013 roku aby zadbać o naszą kondycję, a także miło i przyjemnie spędzić czas.

W turnieju wzięły udział drużyny z: Tvardosin /Słowacja/, Wrocławia, Starostwo Złotoryja, Ren-But – Złotoryja, Łodzi, Węgierskiej Górki, Żywca, Mogielnicy,  Wittelsheim /Francja/ (ogółem  90 zawodników).

oczków2

Zwycięstwo przypadło drużynie z Mogielnicy, II miejsce zajęła ekipa z  Żywca, III – Tvardośin  /Słowacja/, IV – REN BUT  Złotoryja, V – Węgierska Górka,  VI – Wrocław, VII-  Łódź, VIII – Starostwo Złotoryja, IX – Wittelsheim  /Francja/. Funkcję  gospodarza turnieju pełniła Prezes Oddziału ZNP w Żywcu Małgorzata Pawlik, a uroczystego otwarcia dokonali przewodniczący Rady Miasta Pan Krzysztof Greń – członek Zarządu Powiatu Pan Marek Kuniec, członek Prezydium Okręgu Śl. ZNP Kol. Jan Kraśkiewicz, po czym wystąpił zespół taneczny ,,Twister” z Zespołu Szkół Mechaniczno-Elektrycznych w Żywcu pod kierunkiem Anny Kamińskiej.

oczków3

Członek Zarządu Powiatu – Marek Kuniec wręczył zdobywcom I, II i III miejsca puchary ufundowane przez Burmistrza Miasta Żywca Antoniego Szlagora. Medale ufundowane przez pana  Dyrektora Mirosława Dziergasa (Wydział Sportu i Współpracy z Zagranicą) wręczył członek Zarządu Powiatu Pan Marek Kuniec wraz z koleżankami Zarządu Oddziału ZNP w Żywcu Małgorzatą Kuberą i Katarzyną Żywczak. Statuetki ufundowane przez prezesa Nauczycielskiej Agencji Nauczycielskiej Pana Adama Rowickiego wręczyła Pani Sylwia Czechowska – kierownik: Dyplomy  i  nagrody dla  zawodników zostały wręczone  przez prezesa ZO ZNP Panią Małgorzatę Pawlik wraz z koleżankami z Zarządu.

Pani Prezes otrzymała liczne podziękowania: od Starostwa Powiatu Złotoryiskiego Pana Pawła Choczaja, NAU – Pani Sylwii Czechowskiej oraz Pana Marka Kuńca za organizację tak wspaniałego turnieju. Co działo się na hali sportowej było nie tylko rywalizacją, ale także wspaniałą zabawą zarówno dla zawodników jak i kibiców.

Nad profesjonalnym przebiegiem czuwali zawodowi sędziowie: Witold Targosz, Bogdan Nowak i Andrzej Wygaś. Oprawą fotograficzną turnieju zajął się Pan Krzysztof Pawlik , stroną techniczną  turnieju kol. Sylwester Węglewski.

Turniej sportowy odbył się także, dzięki zaangażowaniu  dyrektora gospodarza  hali sportowej Zespołu Szkolno Przedszkolnego nr 1 w Żywcu Pana Stanisława Kubika.

Po zawodach sportowych uczestnicy  udali się na drugą część imprezy do Zespołu Szkół Mechaniczno – Elektrycznych , gdzie dzięki Dyrektorowi Bogusławowi Wyleciał – odbyła się uroczysta kolacja  przy muzyce. W czasie uroczystej kolacji koleżanka prezes M.Pawlik podziękowała wszystkim drużynom, zaproszonym gościom oraz przekazała puchar przejściowy (symbol współpracy 4 miast) – Wittelshem /Francja/, Tvrdosin /Słowacja/, Żywiec /Polska/,  Złotoryja /Polska/.

Na drugi dzień goście zwiedzali  Muzeum Browaru w Żywcu. Muzeum to mieści się w dawnych piwnicach Browaru, gdzie mogli oglądać warzelnię z 1913 roku czy palarkę do słodu. Oglądali również historię zakładu na filmie z udziałem arcyks. Marii Krystyny Habsburg. Wehikuł czasu przenosi nas do miasteczka galicyjskiego robiąc specyficzny nastrój. Oprócz części zabytkowej oraz tej z historycznymi kuflami, butelkami z przestrzeni lat istnieje współczesna z jednymi z największych na świecie kadzi filtracyjnych. W trakcie godzinnego zwiedzania poznali historię zakładu proces produkcji piwa w jednym z najnowocześniejszych Browarów w Polsce. Na zakończenie pobytu – degustacja piwa w nastrojowej piwiarni.

Uczestnicy drugiej grupy zwiedzili miasto Żywiec, muzeum w Zamku, mini park /Zabytki powiatu Żywieckiego/ oraz zrobili pamiątkowe zdjęcie przy pomniku Księżnej w parku. Drużyna z Francji 14 czerwca zwiedziła Kotlinę Żywiecką z przewodnikiem kol. Marianem Jeleśniańskim – prezesem ZO ZNP w Rajczy, a w niedzielę z panią  prezes Małgorzatą Pawlik udali się na Górę Żar.

Sponsorami imprezy oprócz ZO ZNP w Żywcu byli miedzy innymi:

*   NAU – Statuetki
*   ZG ZNP
*   Z Okr. Śl. ZNP

• Dyrektor ZSME  Pan Bogusław Wyleciał
• Starostwo Powiatowe – starosta Andrzej Zieliński, dyrektor Wydziału Turystyki, Sportu, Promocji Pan Mirosław Dziergas
• Burmistrz Miasta Żywca Antoni Szlagor  – puchary, książki, foldery, mapy
• Firma „ Komputronik” -  upominki
• Dyrektor ZSZP nr 2 w Oczkowie
• Joanna, Konrad Pawlik – nagrody
• Bernadeta Caputa – wykonawczyni bibułkowych kwiatów, upominki dla drużyn
• Jerzy Pawlik – usługi transportowe