VI Międzynarodowy Turniej Pracowników Oświaty w Piłce Siatkowej 2014 [Żywiec-Oczków]

fot6
W hali sportowej w Żywcu-Oczkowie, 14 czerwca 2014 r. został rozegrany VI Międzynarodowy Turniej Piłki Siatkowej Pracowników Oświaty, którego organizatorem był Związek Nauczycielstwa Polskiego w Żywcu z Prezes Małgorzatą Pawlik. Współorganizatorami turnieju są: Zarząd Główny ZNP i Zarząd Okręgu Śląskiego ZNP, Starostwo Powiatowe w Żywcu, Burmistrz Miasta Żywca, Gospodarz ZSP nr 2 – Dyrektor Stanisław Kubik. W turnieju wzięło udział siedem zespołów: Tvardosin (Słowacja), Wittelsheim (Francja), Ren-But Złotoryja, , Powiat Złotoryja, Mogielnica, Wrocław i Żywiec. Drużyny i gości powitała Prezes ZNP w Żywcu Małgorzata Pawlik, a otwarcia zawodów dokonał burmistrz Antoni Szlagor i członek Zarządu Powiatu Marek Kuniec. Ciekawy program artystyczny wykonały dzieci z Przedszkola nr 8, pod kierunkiem Małgorzaty Daty. Były to tańce trzech krajów biorących udział w turnieju.

fot2 fot3 fot4 fot5
To cenne spotkanie, oprócz walorów sportowo-turystycznych, wyróżniała nauczycielska i międzynarodowa integracja uczestników. To widać podczas tych turniejów, gdzie panuje wspaniała koleżeńska atmosfera, mimo rywalizacji na boisku. Wszystkie zespoły tworzą prawdziwą sportową rodzinę, a uczestnicy chętnie przyjeżdżają z odległych miejscowości. Drużyny walczyły o Puchary Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Żywcu. Otrzymały je trzy najlepsze zespoły. Były także medale i dyplomy oraz nagrody dla wszystkich drużyn, które wręczali wiceburmistrz Marek Czul, Marek Kuniec, Małgorzata Pawlik, Sylwia Czechowska z Nauczycielskiej Agencji Ubezpieczeniowej. Najlepsi zawodnicy poszczególnych drużyn otrzymali statuetki. Miłym akcentem podczas spotkania były kwiaty i gratulacje dla Prezes Małgorzaty Pawlik, która została wybrana na kolejną kadencję Prezes Oddziału ZNP w Żywcu.

fot7 fot8 fot9
Tabela turnieju: