VII Ogólnopolski Turniej Futsalu Pracowników Oświaty [Milówka]

pn15aW hali sportowej Gimnazjum w Milówce w dniu 31 stycznia 2015r. został rozegramy VII Ogólnopolski Turniej Halowej Piłki Nożnej Pracowników Oświaty zorganizowany przez Oddział ZNP w Żywcu. Jest to kolejny sportowy turniej organizowany przez Prezes Małgorzatę Pawlik. Na turniej przybyli Bożena Jasiowska – Członek ZG ZNP, V-ce Prezes Śląskiego Okręgu ZNP – Maria Tkocz, Prezes ZO Czerwionka-Leszczyny – Grażyna Strzelecka, V-ce Burmistrz Żywca – Marek Czul, Wójt Gminy Milówka – Robert Piętka, Przewodniczący Rady Gminy w Milówce – Krzysztof Kamiński, Dyrektor Gimnazjum w Milówce – Tadeusz Pytel. Po powitaniu zaproszonych gości i zawodników przez Prezes Małgorzatę Pawlik, w części artystycznej wystąpił zespół taneczny „Twister” z ZSME w Żywcu prowadzony przez Annę Kamińską.

pn15b pn15cTurniej rozegrano systemem „każdy z każdym” i łącznie odbyło się 21 spotkań, które sędziowali Mieczysław Przerwa i Andrzej Solarz. Mecze dostarczyły sporo emocji, a drużyny głośnym dopingiem wspomagały członkinie Oddziałów ZNP. Najbardziej liczna i barwnie przystrojona grupa Oddziału ZNP Czerwionka-Leszczyny otrzymała Puchar Prezesa Okręgu Śląskiego.

pn15d pn15e pn15fTrzy najlepsze drużyny otrzymały puchary ufundowane przez Prezesa ZG ZNP Sławomira Broniarza. Najlepsi zawodnicy poszczególnych drużyn zostali wyróżnieni statuetkami, które ufundował ZO ZNP w Żywcu. Wszystkie drużyny otrzymały dyplomy i upominki, które wręczali Burmistrz Żywca Antoni Szlagor, Prezes Małgorzata Pawlik, Wójt Gminy Milówka Robert Piętka i Przewodniczący Rady Gminy Krzysztof Kamiński. Sponsorami turnieju byli: Firma „Eurofirany” Bogusławy i Bogusława Choczyńskich, ZG ZNP, Starostwo Powiatowe w Żywcu, Burmistrz Żywca, ZOŚ ZNP, a także Agnieszka Kulik, Aleksandra Hadrian, Konrad Pawlik.

Tabela turnieju:
1. ZNP Zawiercie 16 pkt
2. ZNP Włoszczowa 15 pkt
3. ZNP Cieszyn 10 pkt
4. ZNP Rybnik 7 pkt
5. ZNP Czerwionka-Leszczyny 6 pkt
6. ZNP Milówka 4 pkt
7. ZNP Racibórz 3 pkt

pn15ff pn15gW organizacji turnieju swoją pomocą służyli: Małgorzata Data, Andrzej Mrowiec, Jerzy Pawlik, Wojciech Biel, Katarzyna Żywczak, Krystyna Tomala, Krzysztof Tlałka.

pn15hPo zakończeniu turnieju uczestnicy spotkali się na uroczystej kolacji w karczmie „U Matuszków” w Milówce, podczas której przygrywała kapela góralska.

Autor: Jan Łuczak