Wycieczka do Goczałkowic 25 maj 2016

25 maja 2016 r. 40 członków OSEiR w Żywcu wzięło udział w zorganizowanej wycieczce do ogrodów w Goczałkowicach „Kapias”.  Historię powstania ogrodów poznaliśmy dzięki przewodnikowi- stwierdza kierownik wycieczki Katarzyna Stwora. – W 1979 r. wielki pasjonat ozdobnych roślin Bronisław Kapias zaczął rozwijać swoją uprawę, tworząc architekturę ogrodową. W tzw. Starym ogrodzie przechodząc ścieżkami edukacyjnymi można zobaczyć różnorodność roślin, m.in. kwiaty, pnącza, krzewy i drzewa.

Wszystkich zachwycił nie tylko ogród japoński, ale też urokliwy zakątek górski, czy staw z roślinami wodnymi.

Nowe Ogrody powstały w 2008 r. a w nim rośliny sezonowe, rośliny lata, jesieni, zimy, ponadto ogród tzw. wiejski, romantyczny. Urzekły tarasy widokowe, wrzosowiska, czy aleja lipowa. Koleżanki posiadające przydomowe ogródki zakupiły  na stoiskach rozsady, młode rośliny. Wróciliśmy do domów pełni wrażeń, wypoczęci i zadowoleni. Pogoda dopisała, co było dużym atutem w tej plenerowej wyprawie.    Wycieczkę dla członków Związku zorganizowała przewodnicząca SEiR Katarzyna Stwora.

BD