Wycieczki i imprezy Sekcji Emerytów i Rencistów ZNP Żywiec w roku 2015

128 styczeń – Jadłodajnia Arcyksiążęcego Browaru zamieniła się w scenę teatralną dla dzieci z pobliskiego Przedszkola nr.10. Okazja do spotkania była wyjątkowa, tradycyjne już coroczne spotkanie emerytowanych nauczycieli, członków ZNP SEiR. Po raz pierwszy i to z dużym powodzeniem artystycznym dzieci uatrakcyjniły to uroczyste spotkanie.
  Wspólny śpiew kolęd, pastorałek i obraz roześmianych dzieci w pięknych strojach wprowadził nauczycieli w bożonarodzeniowy nastrój. Obecni: Burmistrz Antoni Szlagor , wiceburmistrz Marek Czul, dyr Powiatowego Zarządu Oświaty Barbara Kliś złożyli noworoczne życzenia. Z ramienia ZNP prezes Oddziału Małgorzata Pawlik i przewodnicząca Sekcji Emerytów Katarzyna Stwora przesłali wszystkim najlepsze życzenia.

2 3 4

30 styczeń Spektakl w Teatrze Polskim w Bielsku- Białej „ Co widział kamerdyner”.
  Sztuka brytyjskiego autora Joe Ortona, wyreżyserowana przez Andrzeja Zaorskiego. Akcja rozgrywa się w domu wariatów. Celem farsy było wywołanie u widzów śmiechu i beztroskiej zabawy, co zostało w pełni osiągnięte. 50 członków ZNP SEiR, w tym członkowie rodzin skorzystało z wyjazdu zorganizowanego przez zastępczynię przewodniczącej SEiR- Marię Bryś.

21 luty Wyjazd autokarem do muzycznego Teatru do Gliwic na musical „ Dźwięki  Muzyki”  (50 osób).
  Fabuła oparta na autentycznej historii śpiewającej rodziny von Trappów, która w latach 40 i 50 ubiegłego wieku zdobyła popularność na całym świecie, koncentrując w Europie i w Ameryce. Najważniejsze  elementy fabuły są wierne faktom. Gromadka śpiewających dzieci i uczucie, jakie zawiązało się między ich ojcem a nauczycielką, niedoszłą zakonnicą, były treścią musicalu. Spektakl nagrodzono gromkimi brawami, za grę, za śpiew uroczej siedmioosobowej grupki. Teatr wypełniony był do ostatniego miejsca, a dźwięki muzyki pozostały w uszach.

22-23 kwietnia Wycieczka do Łodzi i Uniejowa.
  W programie było zwiedzenie Muzeum miasta Łodzi, Muzeum Kinematografii- wystawę stałą, od negatywu do kopii filmowej. Zwiedzający, oprócz zapoznania się z historią montażu filmowego, mieli okazję poznać historię osób, które wniosły najwięcej do tej ważnej dziedziny sztuki filmowej. Lecznicze wody termalne, solanki, baseny były wytchnieniem, odprężeniem. Warto dodać, że uniejowska woda lecznicza o temp. 68 stopni, wydobywana jest z głębokości ponad 2 km. W Tumie zwiedzili Kolegiatę. Pogoda dopisała, wręcz piękna, bus w ocenie uczestników wycieczki wygodny- i dodają-  jedzenie było b. dobre. Wycieczkę zorganizowała sekretarz SEiR Elżbieta Mikś- Warchoł.

20 maj i 26 czerwca Wyjazdy cieszące się nie słabnącym powodzeniem do „wód leczniczych” w Besanowej (20.05.2015r) i Bukowiny Tatrzańskiej (26.06.2015r)

2 lipiec Wycieczka do Szczawnicy. Wyjazd na Palenicę. Wąwóz Homole. 47 osób uczestniczyło w wycieczce krajoznawczej do Szczawnicy. Atrakcją, nie tylko widokowa był wyjazd krzesełkowy na Palenicę w Szczawnicy (722 m.n.p.m. W drodze powrotnej towarzyszył górzysty krajobraz skąpany w promieniach słońca, z Trzema Koronami w tle.

30 wrzesień Wyjazd do wód do Orawicy. Skład chętnych do termalnych kąpieli zwykle podobny.

14 październik Spotkanie z okazji Dnia Komisji Edukacji Narodowej.
To wyjątkowy dzień, święto oświaty, Dzień Edukacji Narodowej, ustanowiony w 1972r. – obchodzony we wszystkich placówkach oświatowych. Tradycyjnie już brać nauczycielska spotkała się z burmistrzem Antonim Szlagorem i Markiem Czulem, wicestarostą Stanisławem Kucharczykiem w lokalu Piwiarni Żywieckiej.
  Uroczyste spotkanie otwarła przewodnicząca SEiR Katarzyna Stwora, witając zaproszonych gości i związkowców zaakcentowała rolę ZNP w rozwoju oświaty. – W tym roku mija 110 rocznica powstania ZNP. W całej 100- letniej przeszłości Związek walczył o powszechną i demokratyczną szkołę, o wysoki poziom edukacji, dążył do zapewnienia nauczycielom wysokich kwalifikacji zawodowych, korzystnego statusu prawnego i godziwych warunków życia. Kiedy w 1905 r. rodził się Związek Nauczycielstwa Polskiego, Polska była pod zaborami, nauczyciele walczyli o polską szkołę, o zachowanie języka polskiego i kultury narodowej. Po wojnie ZNP odbudował swoje struktury i rozwinął wszechstronną działalność. Dzisiaj14 października 2015 r. w Dniu Nauczyciela ZNP organizuje protest nauczycieli w Warszawie.
  Odznaką  za 50-lecie przynależności do ZNP zostało uhonorowanych 8 osób. Prezes OZNP w Żywcu Małgorzata Pawlik wręczyła odznaczenia i dyplomy. Wzruszającym akcentem uroczystości był występ artystyczny dzieci z  Przedszkola nr 10 w Browarze.

21 Październik Wyjazd do Częstochowy.
  Przewodnicząca SEiR Katarzyna Stwora zorganizowała wycieczkę do Częstochowy, do klasztoru Paulinów na Jasnej Górze. Barokowy ołtarz z hebanu i srebra z gotyckim obrazem Matki Boskiej z XIV w. jak zawsze zachwycił. Po indywidualnych modlitwach uczestnicy zwiedzili ruiny królewskiego Zamku w Bobolicach- zbudowany za panowania Kazimierza Wielkiego w II poł. XIV w., jako system obronny warowni królewskiej.

29, 30, 31 październik Odwiedzenie grobów nauczycieli na cmentarzach w Żywcu, Rychwałdzie.
  Koleżanki z Zarządu Sekcji Emerytów i Rencistów odwiedziły 80 grobów zmarłych koleżanek i kolegów. Na grobach złożono znicze z dołączonym znamiennym mottem: „Gdy człowiek umiera, nie pozostaje po nim na tej ziemi nic prócz dobra, które uczynił innym”. /Jan Kiepura/.

13 listopad „Teatr Polski” w Bielsku- Białej – spektakl „Lalka” B. Prusa.
 Członkowie ZNP i SEiR obejrzeli w Bielsku-Białej spektakl znanej powieści „Lalka”. Jest to czołowa powieść polskiego pozytywizmu. Ukazuje życie różnych warstw społecznych i etnicznych pod koniec XIX w. Lalka w reżyserii Anety Groszyńskiej. Główna postać to Stanisław Wokulski- odtworzony przez Kazimierza Czaple. W sympatyczną książkową postać Ignacego Rzeckiego wcieliła się Jadwiga Grygierczyk, pełniąca również rolę narratora. Izabela Łęcka to postać przerysowana, nie mająca nic wspólnego ze sferą, z jakiej pochodziła, nieco udziwniona, odstająca od pierwowzoru.

9 grudzień – to data, która została odnotowana w kronice SEiR- przeniesienie lokalu ZNP z ulicy Jagielońskiej, do byłej siedziby Powiatowego Zarządu Oświaty w Żywcu, na ul. KEN nr 3.
  Odbyło się pierwsze zebranie Zarządu w nowym lokalu. Życzenia świąteczne zostały wysłane do członków SEiR, z którymi kontakt jest utrudniony, z uwagi na ich problemy zdrowotne.