„Złota” Francja po raz drugi z rzędu

Reprezentacja Żywieckiego Oddziału Związku Nauczycielstwa Polskiego wygrała – po raz drugi z rzędu – rozgrywany we francuskim Wittelsheim  Międzynarodowy Turniej Piłki Siatkowej.

Zorganizowany w dniach 4-6 września turniej był już szóstym kolejnym z udziałem drużyny ZNP z Żywca. Jak zwykle nauczyciele mogli liczyć na gościnne przyjęcie mieszkańców Alzacji, co jest głównie zasługą mieszkającego we Francji Polaka Władysława Labowicza, prezesa tamtejszego Towarzystwa Przyjaźni Polsko – Francuskiej.

Dzień pierwszy – powitanie

W piątek żywczanie spędzili czas na spotkaniach  ze znajomymi z zaprzyjaźnionych miast –  francuskiego Wittelsheim, słowackiego Tvardosina i Złotoryi. Przybyłych witali m.in. mer Wittelsheim – Yves Goepfert i jego współpracownicy – Pierre Vogt (radny departamentu), Thierry Rauber (zastępca ds. sportu), Pascal Zimmermann (zastępca ds. kultury), wspomniany wcześniej Władysław Labowicz oraz reprezentanci zaproszonych drużyn. Tradycyjnie na spotkaniu pojawili się przedstawiciele francuskiej Polonii.

1a

Dzień drugi – zwiedzanie

Jak co roku, sobota była dniem zwiedzania. Gospodarze tym razem zaprosili przybyłych do Eguisheim – najpiękniejszej miejscowości we Francji wg plebiscytu z 2013 r. (wspaniałe, ozdobione kwiatami kamienice, średniowieczne zabytki sakralne, urocze winniczki)  oraz do Muzeum Samochodów w Miluzie. To drugie miejsce stanowi największą tego typu  kolekcję na świecie – powierzchnia 25 tys. metrów kwadratowych wypełniona jest 400 samochodami z różnych epok (w tym słynne Bugatti Royal Coupe Napoleon z 1930 r.), a zwiedzający mają także możliwość poznać historię motoryzacji, zobaczyć imitację toru Formuły 1 czy też przejechać się wybranymi pojazdami.   Tradycyjnie nie zabrakło też czasu na wizytę w jednej ze słynnych alzackich winnic i degustację wybranych produktów.

1b

Dzień trzeci – turniej

W niedzielę odbył się turniej, w którym uczestniczyło 16 drużyn, m.in. ze słowackiego Tvardosina, z francuskich  Miluzy i Wittelsheim, ze Złotoryi i oczywiście z Żywca. Zespoły zostały podzielone na cztery grupy. Żywieccy nauczyciele (Kamila Pawlus, Kamila Sidor, Małgorzata Mrózek, Sylwester Węglewski, Wojciech Biel, Krzysztof Tlałka i Jacek Gancarczyk), wspomagani dopingiem Pani Prezes Oddziału – Małgorzaty Pawlik, bez większych problemów wygrali grupę i awansowali do następnej fazy rozgrywek. W półfinale zmierzyli się z zespołem ze Złotoryi, który również pokonali. W finałowym meczu żywczanie musieli stawić czoła młodej drużynie z Wittelsheim, która sensacyjnie ograła wcześniej faworyzowaną ekipę z Twardosina. W tym meczu również – tak jak i we wszystkich poprzednich – padł wynik 2:0 (mecze rozgrywane były do dwóch wygranych setów) i przedstawiciele ZNP mogli fetować zwycięstwo. Jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że żywiecka drużyna nie straciła w zawodach nawet seta, możemy mówić o największym sukcesie naszego zespołu w dotychczasowych turniejach. Następne siatkarskie zmagania już w grudniu, w Złotoryi.

1c 1d

Zdjęcia z wyjazdu do Francji można obejrzeć w galerii znajdującej się na stronie internetowej żywieckiego oddziału ZNP.

autor: Krzysztof Tlałka