Złota Złotoryja [2014]

zl1W dniach od 7 do 8 grudnia reprezentanci żywieckiego oddziału ZNP brali udział w VI Międzynarodowym Integracyjnym Turnieju Piłki Siatkowej w Złotoryi. Nasi sportowcy tym razem wrócili z zawodów jako zwycięzcy, rewanżując się w finale Słowakom za ubiegłoroczną porażkę i pokonując ich 3:2.

zl2 zl3
Przypomnijmy, że turniej w Złotoryi organizowany jest cyklicznie przez tamtejsze Starostwo Powiatowe, a żywczanie z ZNP spotykają się corocznie także w innych rozgrywkach – w Żywcu, Miluzie (Francja) i Tvardosinie (Słowacja). W ramach zawodów rywalizują ze sobą nie tylko nauczycielskie i zaprzyjaźnione drużyny z wyżej wymienionych miejscowości, ale też – co jest główną atrakcją imprezy – siatkarze niepełnosprawni, z reprezentantami Polski włącznie.

zl4 zl5
Żywieccy sportowcy wystąpili w sprawdzonym już na kilku turniejach składzie: Kamila Sidor – Tomaszek (Gimnazjum Nr 1 w Żywcu), Kamila Pawlus (SP Węgierska Górka), Sylwester Węglewski (ZSM-E Żywiec), Krzysztof Tlałka (ZSM-E Żywiec), Wojciech Biel (LO Żywiec) i Tomasz Korczak (ZSRiO Moszczanica). Wspomagało ich dwóch utalentowanych młodszych siatkarzy: Marek Zuziak i Jakub Biela a także – w roli niezawodnych kibiców –  przewodnicząca żywieckiego oddziału ZNP Małgorzata Pawlik, Małgorzata Data, Jerzy Pawlik oraz Jerzy Łuczak, pełniący również obowiązki dziennikarza. Oprócz Żywca w turnieju zagrały drużyny ze Słowacji, Francji, Złotoryi, Bolesławca i Wrocławia. Najlepszym zawodnikiem wybrany został Wojciech Biel (ZNP Żywiec).

zl6
Po zawodach – jak co roku – przyszedł czas na wymianę kulturową i integrację z ludźmi wykonującymi ten sam zawód, z niepełnosprawnymi siatkarzami oraz z gośćmi z zagranicy.

zl7
Następny turniej już w marcu, w słowackim Tvardosinie. Reprezentacji ZNP Żywiec gratulujemy zwycięstwa i czekamy na kolejne sukcesy!

Autor: Krzysztof Tlałka

zl8 zl9 zl10 zl11