Złoto II raz z rzędu [Złotoryja]

1W Złotoryi w dniach 4-6 grudnia 2015r. został rozegrany VIII Międzynarodowy Integracyjny Turniej Piłki Siatkowej, w którym w pierwszej grupie spotkały się drużyny: Tvrdosin (Słowacja), TSV Drezno (Niemcy), ZNP Żywiec i gospodarz turnieju Ren-But Złotoryja. W drugie grupie mecze rozgrywały drużyny: Wittelsheim (Francja), Baier Team Wrocław, Powiat Żywiec, Powiat Złotoryja, zaś trzecią grupę w turnieju piłki siatkowej na siedząco tworzyły ekipy osób niepełnosprawnych: Lew Legnica, Start Szczecin, Start Wrocław, Aer Team Złotoryja, Cimet Jelenia Góra i drużyna Reprezentacji Polski Kobiet. W uroczystości otwarcia turnieju udział wzięli: Posłanka na Sejm RP Elżbieta Stępień, władze samorządowe Powiatu i Miasta Złotoryi.

2 3Po powitaniu uczestników turnieju, odegraniu hymnu UE oraz wciągnięciu flag na maszt: Francji, Niemiec, Słowacji, Polski i UE dało sygnał do rozpoczęcia sportowego turnieju. Z podziwem obserwowaliśmy zmagania drużyn niepełnosprawnych w piłce siatkowej na siedząco, ich wysokie umiejętności wyszkolenia technicznego, pełne zaangażowanie w walce sportowej oraz radość z każdej zdobyczy punktowej. Śmiało można wskazać osoby jako wzór dla młodego pokolenia, pomimo swojej niepełnosprawności przez żmudny trening można dojść do wysokich umiejętności sportowych. Są prawdziwymi pasjonatami sportu i uprawiając go dbają o swoją formę fizyczną, a to daje im radość życia.

W turnieju tym po raz pierwszy wystąpiły dwie żywieckie drużyny i to z bardzo dobrym skutkiem, bowiem wygrały swoje grupy bez porażki, co jest cennym sukcesem.

4 5 6Mecze dostarczyły sporych emocji sportowych. Mecz finałowy pomiędzy słowacka drużyną z Tvrdosina, a żywiecka ekipą ZNP dostarczył maksimum sportowych przeżyć i po bardzo zaciętej walce zakończył się wygraną tych drugich 3:1 (12:25, 25:23, 26:24, 25:19). Szczególnie w 3 secie oba zespoły dostarczyły sporych emocji, bowiem szala wygranej zmieniała się z każdym zdobytym punktem w końcówce seta. Lepiej grę nerwów wytrzymali żywczanie i to oni ostatecznie wygrali mecz. Na zakończenie turnieju trzy najlepsze zespoły otrzymały puchary, pamiątkowe medale i dyplomy, które wręczali: Starosta Powiatu Złotoryja Ryszard Raszkiewicz, Burmistrz Miasta Złotoryi Robert Pawłowski, Prezes Oddziału ZNP w Żywcu Małgorzata Pawlik i Andrzej Kowalski – właściciel Pensjonatu „Przy Miłej”, który w sobotę był gospodarzem wieczoru integracyjnego.

Grupa I Międzynarodowa:

1. ZNP Żywiec                     3       6      6:0
2. Tvrodsin                         3       4      4:2
3. Ren-But Złotoryja           3       2      2:4
4. TSV Drezno                    3       0      0:6

Grupa II Międzynarodowa:

1. Powiat Żywiec                3       6      6:0
2. Powiat Złotoryja             3       4      4:2
3. Wittelsheim                    3       2      2:5
4. Baier Team Wrocław      3       0      1:6

Grupa III Siatkówka na siedząco:

1. Start Wrocław2. Start Szczecin