Złoto w Wittelsheim [2014]

fot1W Wittelsheim 7 września 2014r. został rozegrany V Międzynarodowy Turniej Piłki Siatkowej.

W piątek wieczorem odbyło się spotkanie integracyjne, na które przybyli Starosta Okręgu Wittelsheim, z-ca mera oraz liczna grupa Polonii tutaj mieszkającej. Było to interesujące spotkanie, a nasi rodacy mówili o tutejszym życiu, pracy i działalności tutejszej Polonii. Mówili także o pobycie w naszym kraju, spotkaniach ze swoją rodziną i miejscach, które odwiedzali.

fot2 W turnieju wzięły udział drużyny: Tvrdosin (Słowacja), Złotoryja, ZNP Żywiec, Les Manchots (Francja), Wittelsheim (Francja).

fran25 fran27 fran26 fot5" />fran28

Mecze rozegrano w nowej hali sportowej, której otwarcie odbędzie się pod koniec września. Turniej dostarczył sporo emocji, na parkiecie trwała zacięta walka. Nasza drużyna wspomagana była dopingiem przez liczne gron0 tutejszej Polonii i Prezes Oddziału ZNP w Żywcu Małgorzatę Pawlik. Trzeba powiedzieć, że skuteczność była duża, bowiem żywiecka drużyna po raz pierwszy zwyciężyła w turnieju w Wittlesheim, wygrywając wszystkie mecze, co sprawiło wiele radości naszym rodakom. Zwycięzcy otrzymali piękny puchar i upominki, które wręczali: starosta, z-ca mera i organizator turnieju Władysław Labowicz. W naszym zespole wystąpili: Wojciech Biel, Krzysztof Tlałka, Tomasz Korczak, Sylwester Węglewski, Marek Zuziak, Kamila Pawlus, Kamila Sidor-Tomaszek.

autor: Jan Łuczak

fot6